De 5 grootste ergernissen tijdens online vergaderingen

Don’ts voor online vergaderen

Die ene collega die tijdens de ochtendmeeting nog even snel z’n ontbijt naar binnen werkt. Herkenbaar? Het is niet de enige ergernis die thuiswerkers ervaren tijdens online gesprekken met  collega’s. Misschien maak je je onbewust schuldig aan een van deze andere don’ts op het gebied van online vergaderen.

Multitasken tijdens vergaderingen

Waarschijnlijk zien je collega’s je handen niet tijdens online vergaderingen. Dit betekent niet dat ze het niet zien wanneer je WhatsAppt tijdens datzelfde overleg. Keer op keer is bewezen dat multitasken niet werkt. Buiten het feit dat je minder meekrijgt van de vergadering  werkt het ook bijzonder demotiverend voor anderen als je constant op je telefoon zit.

Opstarten zonder te updaten

Achter iedere software voor videogesprekken zit een team met developers en andere specialisten. Dit team verbetert de software non-stop, waardoor  er redelijk vaak updates beschikbaar zijn. Check daarom ruim voor de vergadering of je een nieuwe versie van de software moet downloaden, zodat niet heel de afdeling op jouw hoeft te wachten.

Bellen in pyjama

Het is  ongelooflijk verleidelijk om tijdens een thuiswerkdag in pyjama  te blijven. Niets zo comfortabel als je joggingsbroek en oude trui toch? Niet alleen werkt dit niet goed voor je productiviteit, het is ook bijzonder storend voor collega’s. ‘Behoud je werk rituelen’ is niet voor niets een veel genoemd advies voor thuiswerkers. Door je nette werkkleding  te dragen komen je hersenen in werkmodus en hoeven je collega’s zich niet aan je te storen. Win-win situatie dus.

Op de bank

Door de sluiting van horeca is het niet mogelijk om in een koffietentje te gaan zitten en universiteiten  en bibliotheken zijn ook dicht. Helaas heeft niet iedereen thuis de mogelijkheid om een ruimte als kantoor in te richten. Spelende kinderen of een partner die ook vanuit huis moet werken helpt niet voor de concentratie. Toch speelt de locatie waar je het online overleg voert wel degelijk mee voor je collega’s.

Onderuitgezakt op de bank of aan de keukentafel maakt een wereld van verschil. Ook hier geldt: probeer je houding zo veel mogelijk te spiegelen aan je houding op kantoor.

Onderkin

Er zit een wereld van verschil tussen videobellen met iemand die een laptop gebruikt of iemand die belt vanaf  een telefoon. Door een laptop op ooghoogte te zetten doe je je collega’s een enorm plezier. Zo hoeft niemand je onderkin te zien of je neusharen te tellen.

Heb jij een ergernis die niet in dit rijtje staan?  Meld het met een reactie onder dit bericht! 

Deel dit bericht met andere thuisblijvers

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on reddit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *