De 5 beste tools voor videobellen en online vergaderingen

Online vergaderen, hoe dan?

Een enorm groot deel van Nederland, en van de wereld, zit sinds kort met hetzelfde probleem: hoe werk ik het best van huis? Misschien wel het grootste onderdelen van kantoor dat wegvalt tijdens thuiswerken is het sociale contact met collega’s.

Zowel het praktische contact als gewoon even kletsen vallen weg. Er wordt immers niet meer face to face overlegd en je ziet elkaar niet bij de koffiemachine. Hoe zorg je dan dat je toch in contact blijft met je collega’s én werk gedaan krijgt?

Er bestaan tientallen, zo niet honderden apps en softwarepakketten die videobellen mogelijk maken. Om het eenvoudiger te maken voor thuiswerkend Nederland worden hier de populairste manieren beschreven, zodat jij en je team een overwogen keuze kunnen maken.

Skype

Voor veel mensen is dit nog steeds de eerste naam die te binnen schiet als er over videobellen gesproken wordt. Een uniek voordeel van Skype is de vertaalfunctie die geactiveerd kan worden tijdens gesprekken. Zo worden internationale vergaderingen voor iedereen toegankelijk. 

Skype is gratis te gebruiken, zowel op pc’s als op telefoons en tablets.  Groepsgesprekken zijn mogelijk tot 50 deelnemers. De vertaalfunctie is voorlopig alleen nog maar in 1-op-1 gesprekken beschikbaar, maar wordt wellicht binnenkort uitgebreid.

Google Hangouts

Een groot deel van het internet is toegankelijk dankzij diensten van Google. Waar zouden we zijn zonder Gmail, YouTube, Maps, Translate en Android? Een naam die niet in dit lijstje mag ontbreken is wat mij betreft Google Hangouts. De eigenschappen van de software verschillen sterk voor particulieren en voor bedrijven. Met de gratis versie is het mogelijk om gesprekken  tot 10 personen te hebben. 

De betaalde versie, welke inbegrepen is bij gebruikers van GSuite, heeft ruimte voor groepsgesprekken tot 250 deelnemers. Beiden versies zijn op ieder platform toegankelijk en gemakkelijk te downloaden. 

Ergernissen tijdens online vergaderingen

Speelt je collega die tijdens dat ochtendoverleg nog even z’n ontbijt weg werkt sterk op je zenuwen? Kijk of deze collega’s ook in jouw online overleg zitten!

tools voor videobellen

Microsoft Teams

De software voor videobellen van het bedrijf van Bill Gates werkt uitstekend. Uiteraard is deze software ook op telefoons te gebruiken. Op dit moment is de 1-op-1 versie gratis maar betalen gebruikers voor een abonnement als ze ook groepsgesprekken willen voeren. De prijs hiervan is afhankelijk van het abonnement, zo biedt Microsoft meerdere Office pakketten aan, waar ook andere diensten zoals Word, Outlook, Excel en PowerPoint bij inbegrepen zitten. Klik hier voor meer informatie over Microsoft Teams.

Zoom

Een persoonlijke favoriet is Zoom. Waar deze dienst voor de corona uitbraak nog niet heel bekend was, merk ik dat de laatste weken er steeds meer gebruik van gemaakt wordt. Niet zo gek, de software is gratis te gebruiken voor gesprekken onder de 40 minuten, zowel voor 1-op-1 gesprekken als groepsgesprekken.

Het maximum aantal deelnemers van de groepsgesprekken hangt af van het abonnement. Bij de gratis versie zijn dit 100 personen, bij andere versies die tussen de €13,99 en €18,99 kunnen er 300 tot 500 mensen deelnemen aan gesprekken. Alsof een gesprek met zo’n aantal deelnemers nog te volgen is.

Anymeeting

Een onbekende optie is Anymeeting. Deze software biedt hoge kwaliteit videogesprekken aan en maakt het mogelijk om bestanden te delen. Hierdoor wordt mailtjes sturen en Dropbox/Google Drive overbodig gemaakt.

Ook kunnen er tientallen deelnemers in een vergadering. Alles in één dus. Nog mooier, Anymeeting is vanwege het coronavirus gratis te gebruiken tot 2021! Not all heroes wear capes.

Staat jouw favoriete software er niet tussen? Laat het ons weten middels een bericht in de comments hieronder. We zijn benieuwd naar Nederland’s ervaringen met online vergaderingen.

Deel dit bericht met andere thuisblijvers

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on reddit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *